אודות "קליאנה מיטרה"


הספר "קליאנה מיטרה: ליווי דרך || רעות רוחנית" מתאר את דרכם של יסמין ומאיר, ידידי דרך, תלמידה ומורה. הוא מגיש לקורא חליפת מכתבים בה יסמין משתפת את שאלותיה, התלבטויות תובנות וחוויות מהמדיטציה ומחיי היומיום, ומאיר – נזיר בודהיסט לשעבר המלמד מדיטציה כדרך חיים – משיב בהתייחסות לדבריה, מרחיב ומעמיק ומבהיר, תומך כאשר צריך ומאתגר כאשר אפשר, וכך מלווה את דרכה.

הספר מתעמק בשפע של שאלות חיים ומגלה פנים שונים של המצב האנושי, ובין השאר הוא מדבר על הנושאים הבאים:

על שימוש במילים ועל תקשורת מעבר למילים, על הקשבה לרצונות ולצרכים במערכות היחסים, ועל היחס בין האדם לבין כל קבוצת שייכות – על צייתנות ועל ספקנות ומרדנות; על יחסי מטפל-מטופל ועל איכות של אינטימיות קשובה בקשר אנושי ללא משחקי תפקידים, ללא מסכות, מעבר לכל ההגדרות – על יחסי תלות והיאחזות ועל אפשרות של חירות, התנערות מאשליה והתעוררות לחיים; על החופש לשמוט ובאמת להשתנות ואז לעדכן ולהחיות את הקשרים ולהביא את השינוי הזה גם אל אנשים נוספים, ידידינו יקירי ליבנו, וכך להיות בקשר שיש בו מרחב יחד עם קירבה, ללא מרחק וללא מחנק – קרובים לעצמנו וקרובים לזולתנו, בלי לאבד את החיוּת בינינו – זו שותפות דרך אמיתית; ועל יחסי מורה-תלמיד, על הוראה מעמדה של מסורת וסמכות ועל ליווי דרך במרחב של רעות רוחנית – זה החופש ללמוד ולחיות ללא אמת-מידה, בענווה ובאחווה, זו למידה של הקשבה שלמה והתבוננות נכוחה לאור השאלה של החיים.

על פגישה עם מפלצות הלב במרחב קשב לחיים – על הדרמה של ה"אני" עם אי-הנחת והתגובתיות העיוורת של דרך החיים הרגילה, על הסיפורים והתסביכים של הזהות העצמית ועל חופש מסיפורים, חופש מפחד ופגיעה – על פחד ראשוני ואלימות, כעס וניכור, עצב געגוע ובדידות, ועל החופש להיות בתשומת-לב כאן ועכשיו נוכחים-מודעים יחד עם ההתניות של מטעני הזמן וסערות הרגש, זה החופש להיות שלמים עם השריטות ועם הקוצים וכך לגלות גם פרחים של אהבת אמת וחסד, יופי ושמחת חיים; על התלבטות ושהייה בצומת דרכים ועל קבלת החלטה בהירה ללא בחירה, ללא הסתמכות על דעה ומסקנה או אמונה – על נתינת אמון והיענות לקריאה של החיים, זו הנכונות ללכת בדרך לא סלולה, לחיות ללא ודאות ולעשות צעד אל הלא נודע, זו הזמנה לגלות את הדרך בכל רגע בהתנסות ישירה; ועל השאלה של הגשת עזרה לזולת – על חופש פעולה קשובה, זה החופש לפעול בחכמה ובחמלה אפילו בלב המלחמה, להיות בשלום בכל מצב בו אנחנו נמצאים ולגלות אור בלב החשכה – זה החופש לאהוב את החיים כהווייתם ולגלות זאת בפעולה, לגלות אור בליבם ובחייהם של כולם ולאפשר לכל אדם לגלות בעצמו את המתנה של החיים.

ועל שאלות אודות הדרך הבודהיסטית, לאור הגותו של קרישנמורטי: בכל מצב חיים, מהי הדרך ברגע הזה? – האם הדרך היא תהליך של צבירה והתקדמות בהדרגה אל עבר מטרה של הארה? האם הדרך היא קפיצה בלתי הפיכה, אחת ולתמיד, מעין דילוג אל מצב אל-זמני בו אין מחשבה ואין "אני", איזה מעבר סף אל מעבר למצב האנושי? ואולי יש דרך אחרת, דרך שיש בה מקום לכל הדברים ויש לה עניין בחיים – האם הדרך היא פשוט גישה קשובה בכל מצב עכשווי ממשי, בכל רגע מחדש מהפך של שמיטה אל הרגע הזה? יחד עם כל מה שאנחנו חווים, רוצים ולא רוצים, מרגישים וחושבים, האם הדרך פנויה לכל מה שאנחנו פוגשים בכל מצב נוכחי? ערים לעובדות הגלויות וחופשיים מכל הרעיונות, האם יש דרך לחיות לעומקו כל רגע במלואו – ללא התכחשות לממשות של טבע הדברים וללא התעסקות בחיפוש תחליפים, בלי להתפתות להבטחות של אידיאלים נשגבים – האם יש דרך לפגוש בקשב-לב שלם את אתגרי החיים? ... ועוד ועוד, שאלות ונושאים נוספים.

הספר מתאר סיפור דרך של למידה קשובה המאפשרת מהפך בגישה – זו דרך קשב לחיים; זו דרך של למידה עצמית ותגלית הדדית, היא המפתח לאיכות החיים הערים ברגע הזה, היא שער פתוח לרווחה עבור כל מי שמבקשים לגלות בליבם ובחייהם את דרכם ויחד להיות תלמידים של החיים.