מורי דרך ותלמידים של החיים

על המתנות ועל הסכנות ביחסי מורה-תלמיד בדרך הרוחנית

עם טללית שביט, חגית מרום וענבל לויטה (11.4.19)

עם עמיר פריימן, סנדיה בר-קמה ומאיר זוהר (24.5.19)

עם שי זרחי, אלונה פרץ, יערה בויום קפלן, רז חוגים ועליזה פרוכטמן (31.5.19)

סדרה של 3 פאנלים | בהנחיית מאיר זוהר ובהפקת אפרת גרינשפן | אביב 2019 קרית טבעון

~~~ ~~~

העולם כיום עשיר במגוון של דרכים רוחניות, שיטות טיפוליות וגישות חינוכיות שונות המאפשרות לכל אדם המעוניין בהתפתחות למצוא את דרכו. במרחב זה יש שפע רב של מחפשי דרך המבקשים לגלות ולממש את מלוא הפוטנציאל שלהם, ומורי דרך ומטפלים הבאים להגיש עזרה, תמיכה והכוונה, ולהציע השראה.

[דרך רוחנית היא תהליך של לימוד ועבודה פנימית, היא דרך-שיטה-גישה שמזמינה את האדם להתעורר לחיים ולהיות במיטבו, עבור עצמו ועבור אחרים.]

הקשר של התלמיד עם מוריו ושל המורה עם תלמידיו הוא קשר מהותי ומשמעותי המעלה שאלות רבות, בהן:


  • עבור אדם שהולך בדרך, תלמיד או מחפש רוחני – האם דמות המורה (המדריכה-מטפלת-חונכת-מנחה-מלווה...) הכרחית?

  • ומלבד המורה, האם יש גורמים נוספים המאפשרים למידה ותגלית עצמית?

  • מהי הדרך בה המורה מקדמת או מעכבת את התפתחות התלמיד?

  • מה בעצם נותנת המורה לתלמידיה? ומה נותן התלמיד למורה?

  • מהו תפקיד המורה הרוחנית? מה מקומה ומהי אחריותה?

  • מה מקומו של התלמיד ומהי אחריותו-שלו על דרכו?

  • איך יחסי מורה-תלמיד משתנים במשך הזמן?

  • איך הופכת התלמידה למורה?

  • מהי סמכותה של המורה על תלמידיה?

  • האם יש הכרח בהתמסרות של התלמיד למורו?

  • האם יש דרך לקבל את הדרכת המורה בלי להסתמך עליו ולהיתלות בו?

  • האם יש דרך ללמד וללמוד כך שכל אחת ואחד חופשיים לעמוד על רגליהם-שלהם ולגלות את דרכם בעצמם?

  • מהן המתנות האפשריות ומהם האתגרים והסכנות ביחסי מורה-תלמיד בדרך הרוחנית?

~~~ ~~~

אנחנו שמחים להזמין אתכם להקשיב לשיחות משלושת הפאנלים, כל פאנל עם אופיו וייחודו והדינמיקה שלו, להקשיב לקולות השונים שיוצרים תמונה מלאה ועשירה, במבט נרחב ורב פנים, לרוחב ולעומק הנושא:

~~~ ~~~

האירוע כלל גם קטע הומוריסטי של "המורה הרוחנית" הבובה פריצי, בהפעלה של אפרת גרינשפן, עם רומן קוייפמן בתפקיד התלמיד קונסטנטין:

אפרת גרינשפן עוסקת בתיאטרון, תנועה, ציור וכתיבה. היא יוצרת ההצגה "להתעצם עם פריצי", בנושא יחסי מורה-תלמיד.

~~~ ~~~

המשתתפים/ות בפאנל הציגו את דרכם האישית ואת גישתם כיום ליחסי מורה-תלמיד בדרך הרוחנית, דנו ביניהם וענו לשאלות:

טללית שביט היא הָרַבָּה של קהילת "בראש פלורליסטי" בראש פינה והסביבה. בעלת תואר ראשון ושני בפילוסופיה יהודית מאוניברסיטת ת"א, מלמדת יהדות במסגרות שונות זה 25 שנה. הנחתה קבוצות ולימדה במסגרת "המדרשה באורנים", ממייסדות "ניגון נשים" בית מדרש לנשים מכל הזרמים. הוסמכה לרבנות בהיברו יוניון קולג' בירושלים לפני 8 שנים. מתמקדת בעבודתה בלימוד מעמיק של המקורות, הנחיית תפילות ומעמדי חיים משמעותיים, ומלווה אנשים ונשים בצמתים ובתהליכים בחיים.

חגית מרום היא מורה לדרך. מזה שני עשורים ויותר מנחה א.נשים בדרך לעצמם ולחיים מטיבים ובעלי משמעות. עובדת בשיטה שפיתחה במהלך העבודה הרוחנית שלה, המשלבת טיפול באנרגיה פרקטית ועבודת מודעות. הידע שלה משלב למידה בבית-ספר להגשמה עצמית בספרד, שנים רבות של נסיעות לאשרם בהודו, תואר ראשון בפילוסופיה, תואר שני בלימודי מגדר וחיים של חקירה רוחנית מעמיקה, שיוצרים ביחד סינרגיה המאפשרת לה לעזור לא.נשים אחרים לשאול ולמצוא את התשובה שלהן.

ענבל לויטה (Kahurangi) אורגת בעבודתה את זהותה היהודית והישראלית עם ידע ילידי של תרבויות קדומות ושבטיות. בשנת 1990 התקבלה לשבט מאורי בניו זילנד ומאז עוברת חניכה מתמשכת בריפוי המארג של אדם ואדמה. יוצרת שיטת "המקום", שיטה חינוכית-טיפולית הרואה את הטבע כמורה לחיים. כתבה את הספר "חוכמת הצמחים" שיצא לאור בקרוב. מתקשרת ומורה לתיקשור.

~~~ ~~~

עמיר פריימן: מחבר הספר "מערבולות רוח: סתירות ולבטים ביחסי מורה-תלמיד בדרך הרוחנית", לומד לתואר שלישי באוניברסיטת חיפה וכותב עבודת דוקטורט וספר בנושא: "חיים מוארים – מחקר מבוסס-ראיונות של דמויות מופת רוחניות". חניכותו הרוחנית כללה שנתיים במנזר זן ביפן ויותר מעשרים שנה בקהילה קטנה בעלת אוריינטציה רוחנית-פילוסופית בארה"ב. כיהן כמנכ"ל התנועה להעצמת הרוח בחינוך. אוהב ללכת יד-ביד אל מרחבים לא ידועים.

סנדיה בר-קמה: מורה לדהרמה, ללימוד ותרגול בודהיזם ומדיטציית ויפאסנה. מתרגלת ומלמדת מזה 25 שנים, בעמותת 'תובנה', ב'מרכז לרפואת גוף-נפש' ובמסגרות נוספות, בריטריטים, בקורסים, בסדנאות ובקבוצות. חייתה 7 שנים חיי פרישות ותרגול באשרם ליוגה ומדיטציה בארצות הברית. משתמשת בכלים מהמסורת והתרגול הבודהיסטי ומהמסורת של האי-שניות (נון-דואל). מאמינה שבכולנו טמונה היכולת לאהוב, לחמול, להיות נדיבים ולהתעורר.

[השיחה כוללת 2 קטעי קריאה מתוך הספר "קליאנה מיטרה: ליווי דרך || רעות רוחנית"]

מאיר זוהר: מלמד מדיטציה לא-דואלית כדרך חיים, לאור הגותו של קרישנמורטי; ובנוסף הוא מלמד את הדרך הבודהיסטית בגישה לא-דואלית, ומדיטציה של תשומת-לב, היא קשב גוף-נפש ברגע הזה. למד וחי שש שנים בקהילתו של תיק-נהאט-האן, מורה זן מוייטנאם, והיה נזיר בודהיסט במשך תשע שנים; וכיום הוא פוגש אנשים בסדנאות ומפגשים קבוצתיים, ומציע גם ליווי דרך אישי.

[שלושת המשתתפים בפאנל למדו וחיו מספר שנים במסגרת פורמלית במחיצתו ובקהילתו של מורה, במנזר או אשרם וכדומה]

~~~ ~~~

שי זרחי: חבר קיבוץ גניגר, דור שלישי בקיבוץ. רב ישראלי, ממייסדי קהילת "ניגון הלב", וממוביליה הרוחניים מהקמתה ועד היום (18 שנה). ממייסדי המדרשה ליהדות ישראלית באורנים (מ-1989). מייסד ומנהל שותף של "בית המדרש לרבנות ישראלית" מיסודם של המדרשה באורנים ומכון שלום הרטמן (מ-2014). מורה ליהדות, לספרות ולשירה עברית.

אלונה פרץ: מורה לאלתור והבעה מתוך הרגע, בקול תנועה ומילה, כמעט שלושה עשורים. למדה בסטודיו למשחק של ניסן נתיב, ועם רות זאפורה (מורה לתיאטרון אימפרוביזציה פיסי). לימדה בסטודיו למשחק של ניסן נתיב במשך קרוב ל-20 שנה, ובהרבה מסגרות אחרות. הקימה ומנהלת את "מרכז הרגע", בית לפיתוח ותרגול תודעת האלתור, שמזמין כל אחת ואחד לחקור וליצור את עצמם עם אחרים ואחרות, ולגלות את המפגש בין הפנים והחוץ אל תוך ה-"מה שביניהם".

יערה בויום קפלן: מטפלת רגשית בנשימה מעגלית (ריברסינג), בשיטת Water therapy ובתקשור מרפא. מורה ומנחה לתקשור מרפא ולפתיחת תדרים. יוצרת, מורה ומנחת תיאטרון תנועתי פיזי, מפרסמת תקשורים באתר "כיווני הרוח", בעריכתה של סמדר ברגמן. מחברת הספר "ללכת בכל דרכיו" – ספר מסע אישי לאיזון וויסות המרכזים האנרגטיים על פי הקבלה ועץ החיים.

רז חוגים: עוסק בחינוך, חניכה והתפתחות דרך חיבור לאמנות/חומר ועבודה עם כלים אנרגטיים במהלך 20 השנים האחרונות. מלמד בבית ספר "שקד" עבודה בעץ (פיסול). עבר הכשרה בסמינר "דרך האמנות" בהרדוף וסמינר גננות וולדורף בטבעון. בנוסף, ב-8 שנים אחרונות הוא מתפתח, נחנך וחונך בדרכה של האוניברסיטה הקוסמית.

עליזה פרוכטמן: דרמה תרפיסטית, יוצרת ומעצבת, מנחה תהליכים דיאלוגיים, שחקנית ומורה לאלתור ותיאטרון פלייבק. נעה במרחב שבין התוכן והצורה ב-״הכרה יוצרת״ – לחזור הביתה דרך הסיפור. בילדותה השקדייה והסרפד לימדו אותה את שפת הסימנים בין התמימות לצריבה, ובנערותה לקחה רשות להנהיג את עצמה בין להיות אנחנו ולהיות אני. האדמה היא מורתה, הלב הוא המצפן, הדרך היא הגילוי.

~~~ ~~~